ZWANGERSCHAP

Begeleiding voor en na de bevalling & hulpmiddelen1. Bekkenfysiotherapie in de zwangerschap:

Vrouwen kunnen in de zwangerschap klachten krijgen zoals:

bekken-/ lage rugpijn, urineverlies, darmproblemen, pijn klachten in de onderbuik, verzakking, diastase, etc.

Voor deze klachten kan de zwangere vrouw terecht bij de bekkenfysiotherapeut. Er wordt dan een onderzoek gedaan in het klachtengebied en daarna worden  informatie, tips en oefeningen gegeven die in het dagelijks leven, werk en sport de klachten kunnen verminderen of niet erger laten worden.  Er kan eventueel een hulpmiddel geadviseerd worden.

Bekkenfysiotherapie Geldrop heeft wat hulpmiddelen  die voor enkele dagen geprobeerd / geleend kunnen worden. Deze hulpmiddelen kunnen aangeschaft worden als ze daadwerkelijk ondersteunend zijn en bijdragen aan meer comfort.

Het uitgangspunt is om vrouwen beter mobiel en in een goede conditie te houden, waardoor werk, huishouden, sport beter kan worden volgehouden.

Voorkomen van verergering van de diastase:

Een diastase check tijdens de zwangerschap kan heel zinvol zijn. Mijn expertgroep die aangesloten is bij het Diastase Netwerk Nederland heeft verschillende zorgprofessionals die ieder hun aparte kennis hebben. Er is dus sprake van extra kennis wb. buikwand, diastase problematiek. Ook voor mensen na buikwand operaties- man/ vrouw- is onderzoek met echografie en tips en oefeningen erg zinvol.

Een lichte ‘’opening’’ of ruimte tussen de rechte buikspieren komt veel voor en is geen reden tot paniek. Dit kan fysiologisch zijn. Is de opening fors en over de gehele lengte van de buik (van borstbeen tot schaambeen) dan is het goed om hier al tijdens de zwangerschap naar te laten kijken en evt een brace/ tape te gebruiken en oefeningen en adviezen te krijgen.

2. Bekkenfysiotherapie na de bevalling:  

Na de partus is er de mogelijkheid om een Post Partum consult  te doen.

Dit consult is meestal voor vrouwen in de periode tussen 6 weken en 9 maanden na de bevalling.

Voor vrouwen die direct na de partus of binnen 6 weken erna ernstige klachten hebben ( zoals totaalruptuur, verzakking, fors urineverlies, ontlastingverlies, pijn in de bekkenbodemregio) worden door de verloskundige of gynaecoloog eerder gestuurd.

Checken van de buikwand is zinvol om een eventueel aanwezige diastase op tijd te behandelen. Of buikwandzwakten te ondersteunen met hulpmiddelen of tape.
Een sluitlaken kan op advies aangeschaft worden als de buikwand daar behoefte aan heeft.

Na de partus samen met de bekkenfysiotherapeut uw conditie en spierkracht opbouwen op een verantwoordde manier komt steeds vaker voor. Voor uw sportkeus een advies op maat geven is heel handig.

Op www.bekkenfysiotherapie.nl van de NVFB kunt u informatie/ folders vinden.