BEHANDELING

Funktieonderzoek en behandeling van buik, bekken-, lage rug- / been- / heuppijn:


Er wordt onderzocht waar een beperking en/of instabiliteit aanwezig is.
De basisoefeningen van de diepe buik- en rugspieren worden juist aangeleerd.
Deze oefeningen zijn erg belangrijk!
Daarnaast zullen de oefeningen zo goed mogelijk ingepast worden in de dagelijkse houdingen en activiteiten, werksituatie, sport. Zoals bijv. aanleren van de juiste tiltechniek, werkhoudingen, sportadviezen, draaien in bed, opstaan uit een stoel, uit de auto stappen, kind uit bed tillen of op de commode verzorgen. Droog op de WC aankomen, etc. Tevens kunnen hulpmiddelen en pijndemping een belangrijk onderdeel van de behandeling zijn.

Funktieonderzoek en behandeling van de bekkenbodemspieren:

Er wordt onderzocht of de bekkenbodemspieren goed werken.
In overleg met de patient kan de bekkenfysiotherapeut de bekkenbodemspieren onderzoeken. De buikdruk en de ademhaling worden beoordeeld en de spanning van de been-, bil- en buik- en rugspieren.

Het onderzoek van de bekkenbodemspieren kan op verschillende manieren:

  • voelen met de hand van de therapeutdie gelegd wordt tegen de kleding / ondergoed 
  • via inwendig onderzoek vaginaal of anaal met 1 of 2 vingers
    • via elektromyografisch onderzoek = EMG onderzoek:
      Er wordt een ‘probe’ ( =meetinstrumentje) ingebracht die verbonden wordt via kabeltjes. De kabeltjes worden aangesloten op het EMG apparaat. Het EMG apparaat is verbonden met een PC. Op de PC is dan een grafiek zichtbaar. Die grafiek geeft informatie over de kracht, ontspanning, en conditie van de bekkenbodemspieren. Daarna worden dan de juiste oefeningen en adviezen gegeven.
    • Via echografisch onderzoek:
      Via de buik en/of via de bekkenbodemregio. Er wordt door middel van een echo apparaat een beeld gescand van de bekkenbodemspieren. Echografie in de bekkenfysiotherapie staat nog in de kinderschoenen. Het voordeel van echografie is dat er geen inwendige handeling plaatsvindt en toch de bekkenbodemfunktie zichtbaar is. De behandeling is individueel en is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek.
  • Via een vaginale ballon kan bij de vagina of anus meer volume toelaten getraind worden
  • Pelotteset leren gebruiken bij pijn bij vrijen