ECHOGRAFIE IN DE BEKKENFYSIOTHERAPIE

Sinds april 2014 gebruikt Bekkenfysiotherapie Geldrop echografie. Deze nieuwe techniek werkt ondersteunend bij het opsporen en verhelpen van slecht spiergebruik. Echografie wordt als belangrijke aanvullende diagnostiek en ondersteuning bij behandeling in de praktijk gebruikt.

 

 

  1. Echografie om de blaasvulling en het blaasresidu te bepalen.
  2. Echografie om een verzakking op te speuren
  3. Echografie om de buikwandfunctie te onderzoeken en behandelen
  4. Diastasecheck en post OK chirurgie buikbreuken Binnen de bekkenfysiotherapie wereld staat de toepassing van echografie in de kinderschoenen.
  5. Bekkenbodemspieren onderzoek

Er is een landelijk ‘Standpunt NVFB Kwaliteit over Echografie binnen de bekkenfysiotherapie 2018’’. Daarover vindt u meer op de Links en info pagina.
Echografie is een moderne manier om de funkties van bekkenbodemspieren, diepe buikspieren en rugspieren te beoordelen, maar ook blaasvulling en residu te kunnen bepalen.

Het echobeeld is duidelijk en goed ‘leesbaar’ voor U.  De echobeelden zijn wit, grijs, en zwart gekleurde bewegende beelden. De beelden kunnen zo nodig opgeslagen worden. Korte filmpjes van de spierfunkties zijn mogelijk.

Echografie is niet bedoeld om andere zaken te zien/ analyseren.

De ontwikkeling van echografie en bekkenfysiotherapie is flink in ontwikkeling. In Nederland zijn nog weinig bekkenfysiotherapeuten in het bezit van ( goede) echo apparatuur en weinig bekkenfysiotherapeuten die ervaring met echografie hebben.Bekkenfysiotherapie Geldrop werkt sinds 2014 met echografie en heeft sinds november 2019 een nieuw echo apparaat aangeschaft met meer functies en een beter beeld.

Bij zwangeren wordt geen echo van het kind gemaakt!

Onderzoek en behandeling met echografie is uitermate geschikt om bijna alle mensen met lage rug en bekkenklachten (met of zonder uitstraling in het been) te laten zien hoe de diepe buik- en rug- en bekkenbodemspieren werken! U leert daarna hoe U de juiste spiergroep goed dient aan te spannen.
Daarna kan in een beweging de juiste funktie worden getraind.
Wanneer U voldoende spier- en bewegingsgevoel hebt (dat is zichtbaar op de echobeelden) kunt U veilig zelf oefeningen, fitness, sport gaan beoefenen.
Advies om een preventief Het is aan te raden voor vrouwen om na de bevalling, preventief, een echo screening te laten maken van de buikwand (diastase aanwezig?), werking van de diepe buikspieren en bekkenbodemspieren, om spierfuncties en herstel te beoordelen. Preventie!

Bij bekkenbodemklachten bij vrouwen en mannen is echografie een grote meerwaarde.
Zonder inwendig onderzoek komt U meer te weten over spierfunctie stoornissen. Er kan via de buik en/ of de kruisregio onderzocht / behandeld worden.